למי מאיתנו אין רעיון לאפליקציה?
כל אפליקציה שעשתה אקזיט גדול התחילה מאיזה צורך, וממנו התגלגלה לרעיון ואחר כך התפתחה גם לחזון.
מאת: שלומי גורן, יועץ עסקי בכיר
חלק לא קטן מרעיונות כאלה מצא את דרכו אל חנויות האפליקציות, וחלק קטן עוד יותר מצא את דרכו אל הטלפון החכם של מיליוני אנשים, הצלחה שמובילה במקרים רבים לאקזיט המיוחל של יזמים.
הדרך מהרעיון ועד לאפליקציה שהורדה על-ידי מיליונים היא דרך דו-מסלולית. בשני הנתיבים אגב נדרשת מידת מה של מזל:
• המסלול המסוכן – קפיצת ראש, התחלה מיידית של פיתוח האפליקציה.
• המסלול הנכון – תכנון עסקי מעמיק של הצורך ובדיקתו, וחקירת השוּק והתחרות לפני הפיתוח.
המסלול המסוכן
כמובן שמסתובבים סיפורי גבורה על מפתחים שהפיקו אפליקציה יום למחרת הרעיון והגיעו הישֵר להצלחה, אך במסלול זה רוב הסיפורים הן טרגדיות. יזמים מוכשרים שיצאו בחיפזון לדרך גילו עד מהרה שההצלחה רחוקה מהם בגלל מכשול שהיו יכולים להיות מודעים לו מראש. פעמים רבות מפתחים יוצאים לדרך בלי בדיקה של היתכנות עסקית של המיזם. רוב היזמים סבורים שאם הרעיון שלהם אינו מופיע בחנות האפליקציות סימן שאפשר להמשיך קדימה. טעות יקרה מאוד!
המסלול הנכון, מציב כמה אבני דרך עד לתחילת הפיתוח:
אבן דרך ראשונה: בדיקת היתכנות בסיסית
היזמים מבצעים תהליך זה בעצמם באמצעות מידענות בסיסית. אפשר למצוא מידע רב, לא רק על השאלה אם האפליקציה ישנה או איננה אלא גם על שאלות כמו האם ישנם גיוסים חדשים בתחום זה? יש כתבות רלבנטיות על הנושא? מה גודל השוק והפוטנציאל שלו?
ניתן גם לשאול אנשים סביבכם (תוך שימוש בטופס סודיות NDA) על הצורך ועל דעתם על הפתרון. אסור להסתמך רק על דעתכם בלבד בתור אינדיקציה לבדיקה.
המסקנה הנדרשת שתקבלו תהיה אם להמשיך ולהסתייע בעזרה מקצועית או להפסיק את המיזם.
אבן דרך שנייה: בדיקת היתכנות עסקית מקצועית
היזמים פונים אל איש מקצוע שיבצע את התהליך. בדיקה של היתכנות עסקית כזאת כוללת ניתוח ברזולוציה גבוהה של הנושאים הבאים: היתכנות טכנולוגית, הגדרת שוק ומתחרים, היתכנות כלכלית ומודל עסקי, ניתוח קהל יעד והצורך. בסוף התהליך מקבל היזם מחברת הייעוץ המלצות.
היזם יכול גם לקחת את המלצות ההיתכנות העסקית ולשדרג אותן לתוכנית עסקית או לבקש מהיועץ תוכנית עסקית שמתחילה מהיתכנות.
המסקנה הנדרשת בשלב זה תהיה אם להמשיך הלאה לאבן דרך הבאה או להפסיק את המיזם.
אבני דרך שלישית ורביעית: תוכנית עסקית / אפיון האפליקציה
בשלב זה היזם יכול להמשיך בשני אבני הדרך הבאות לפי סדר עדיפות שונה או להתחיל בהן במקביל. אבל בשלב התוכנית העסקית צריך שיהיה בידיו תיאור מפורט של המוצר, ויש לקחת זאת בחשבון.
אבני דרך שלישית או רביעית: תוכנית עסקית
זהו התנ"ך של המיזם. כל הנושאים המרכזיים של המיזם מסודרים באינטגרציה מושלמת ומהווים תוכנית עבודה ליזמים ותמונת מצב מפורטת למשקיעים. הפרקים העיקריים בתוכנית כוללים למשל תקציר מנהלים, מידע על המיזם ועל היזמים, מהות המוצר או השירות והקונספט המוביל, מחקר שוק, אסטרטגיה, שיווק, כ"א ותוכנית פיננסית מלאה.
אבני דרך שלישית או רביעית: אפיון האפליקציה
את האפיון היזמים יכולים לבצע בעצמם, אם הם מצוידים בידע המתאים, או לקבל ליווי מקצועי מאנשי מקצוע המתרגמים את החזון ומרכיבים ממנו מסמך אפיון מקצועי. בשלב זה מכינים אפיון מקצועי לאפליקציה ובו איורים מתקדמים של כל המסכים אשר יופיעו באפליקציה, תרשימי זרימה לעמודים של הפונקציונאליות והסברים מפורטים על כל מרכיב במסך הוויזואלי ועל מאחורי הקלעים.
אבן דרך חמישית: כלים למשקיעים
היזמים, בעצמם או בסיוע מקצועי, מכינים את הכלים הדרושים ליצירת קשר עם משקיעים פוטנציאליים (כולל קרנות הון). בכלים אלה ניתן למנות:
• תקציר טיזר (ONE PAGER) – תקציר מנהלים בן עמוד אחד או שניים ששולחים למשקיעים.
• מצגת למשקיעים – חלון הראווה של התוכנית העסקית המיועד לפגישה עם משקיעים או לשליחה להם.
• תוכנית עסקית – הקיימת כבר בשלב זה. היא מיועדת לשלבים מתקדמים עם משקיעים.
• הכנת סרטון – לא תמיד חובה ולפעמים אף מזיק. אם כבר מכינים אותו הוא חייב להיות ברמה גבוהה.
אבן דרך שישית: ייצור של פגישות אסטרטגיות
לאחר שהוכנו כל הכלים המתאימים למשקיעים, ניתן גם לשכנע באמצעותם גם שותפים אסטרטגיים, מובילי דעה ואפילו אנשי צוות עתידיים.
בשלב זה טוב שהיזמים יגיעו לפגישות עם המשקיעים מוכנים ועם שליטה מקצועית ואישית בחומר, כי לא רק הרעיון עומד כאן למבחן אלא גם היזמים והאופי שלהם.