יש לכם רעיון למיזם! מה הלאה?
השלב הראשון לפני שמתחילים להשקיע כסף ואינספור שעות עבודה הוא שלב ההתיכנות העסקית, שלב הידוע גם בשם Go-No-Go. בתום התהליך המסקנה צריכה להיות פשוטה:
1. GO– יש היתכנות למוצר/שירות בכל הרבדים החשובים ומומלץ להמשיך עם המיזם.
או
2. NOGO – אין מספיק פרמטרים חיוביים להיתכנות ומומלץ לא להמשיך עם הרעיון הנוכחי.
תהליך ההיתכנות חייב להיות מקצועי ומבוסס על מידע מהימן ויש להקדיש לו את מירב הרצינות שהרי המלצותיו אמורים לשמור עלינו ממיזם כושל מראש או לתת לנו את הביטחון לצאת לפרוייקט עם פוטנציאל הצלחה.
ישנם 3 רבדים עיקריים ב- היתכנות עסקית מוצר, מודל, שוק (ממש):
1. מוצר (כולל שירות) – ניתוח של המוצר בקטגוריות שונות: טכנולוגית המוצר, פטנטביליות, צורך במוצר, תהליכי הייצור, חדשנות, תמחור, מוצרים משלימים ועוד.
2. מודל – המודל העסקי / העבודה מהווה את השיטה בה המיזם יתופעל וישווק. ברובד זה מומלץ לבנות מודל פיננסי בסיסי שיבחן הוצאות קבועות מול הוצאות משתנות/ישירות על מנת למצוא את נקודת האיזון המצביעה על העלות של אחזקת המיזם לפני הרווחים.
3. שוק – שוק המוצר כולל את סוגי הלקוחות השונים וניתוח קבוצות קהלי יעד, חסמי כניסה, רגולציה, ניתוח מתחרים, צמיחה ומגמות שוק, סטטיסטיקות וקריית הנחות יסוד עבור המודל.
בגורן פתרונות עסקיים אנו מעלים בפני היזמים רובד נוסף: היזם עצמו. לרוב יזמים חדשים שהיו שכירים שנים רבות אינם יודעים לקראת מה הם הולכים ברמה האישית וההשפעות שיש לעצמאות עסקית עליהם ועל הסביבה הקרובה להם. חשוב לנו שהיזם ידע במה כרוכה הדרך היציאה למיזם חדש. כמו כן, ישנם יזמים אשר אינם הפרופיל הסטריאוטיפי אותו מחפשים המשקיעים, גם בפני כך אנו מתריעים וממליצים בהתאם.
מסמך ההיתכנות המקצועי של גורן פתרונות עסקיים בנוי כך שיהיה ניתן לשדרגו למסמך תוכנית עסקית במהירות יחסית ולהשתמש בכל החומר הקיים בהיתכנות כך ששירות זה לא מהווה עיכוב של התוכנית העסקית אם היו מזמינים אותו מלכתחילה.
יש GO מההיתכנות, מה הלאה? תוכנית עסקית או תוכנית פיננסית לפי הצורך.